Pages - Menu

Isnin, 8 Februari 2016

Bangkok - Pengangkutan dan Buku

Stesen Keretapi Hua Lamphong
Bangkok bandar membangun macam Singapore, Hong Kong dan Kuala Lumpur. Sibuknya boleh tahan. Tapi tak nampak pula trafik sesak sehingga kenderaan tidak bergerak. Sistem pengangkutan termasuk MRT, BTS dan keretapi dihubungkan dengan beberapa stesen interchange dalam bandar.

Dari MRT Silom ke BTS Sala Daeng dihubungkan dengan laluan pejalan kaki berbumbung di atas jalan utama. Ciri-ciri keselamatan diutamakan. Pejalan kaki boleh jalan di kaki lima atau naik tangga untuk melalui laluan pejalan kaki. Laluan yang sama dibina di beberapa stesen lagi.

Kami beli tiket di kaunter. Kami beratur tak lama walaupun lebih 50 orang sedang menunggu giliran. Cekap dan pantas. Ambil map percuma di mana-mana stesen untuk memudahkan perjalanan.

Tuktuk dan teksi banyak dalam kawasan bandar. Saya tak menaiki tuktuk. Tapi naik teksi ke Don Mueang Airport. Teksi meter bermula dengan 35baht (RM4.50). 13km dari Stesen Lat Phroa, 130baht.

Boleh juga naik motosikal kalau seorang. Pemandu motosikal memakai vest berwarna oren. Sesuai untuk jarak dekat. Tapi saya sendiri memang tak akan naik motosikal di bandar asing.

Pink is the new black in Bangkok.
Buku 

Di MBK Center ada sebuah kedai buku. Lebih 90 peratus buku bahasa Thailand. Ada buku terjemahan daripada bahasa Jepun, Korea dan Inggeris. Banyak juga buku ilustrasi.

Ada satu rak buku Danmroon Pinkoon. Penulis yang menerbitkan buku sendiri dan bestseller. Lebih 20 buku dengan ilustrasi dan carta, warna penuh. Saya beli satu.

Di Kinokuniya, Siam Paragon, buku Thailand di letakkan pada bahagian depan pintu masuk. Lebih 40 peratus bahagian kedai. Termasuk buku terjemahan. Ada satu rak buku Haruki Murakami gang sudah diterjemah ke bahasa Thai. Ada bahagian buku Inggeris dan Cina.

Satu rak Thai Literature di bahagian belakang. Saya beli sebuah buku yang ditulis dan diterbit sendiri penulisnya. Buku beliau sudah ditandatangan.

Selain Kinokuniya dan Niiin Books, ada beberapa buah kedai buku yang saya masuk. Antaranya Asia Books dan kedai buku kecil di Siam Center. Kedai buku kecil ini tidak menjual buku dalam bahasa Inggeris atau bahasa lain.

Kita dapat lihat penguasaan bahasa tempatan bila masuk ke kedai buku. Berharap sampai masa nanti rak buku bahasa Melayu mendominasi Kinokuniya Malaysia.

Thai Literature di Kinokuniya, Siam Paragon.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan