Pages - Menu

Ahad, 7 Februari 2016

Bangkok hari keempat - Berjalan 10km di bandar

Di MBK Center, Bangkok. Berhampiran stesen National Stadium
Bangkok syurga membeli belah. Ada lebih 20 kompleks dalam bandar. Semuanya berhampiran stesen MRT dan BRT. Dari Hua Lamphong, kami menuju ke MBK Center di stesen National Stadium.

Laluan masuk ke Tokyu Deparment Store dibina sebagai salah satu exit. Ada 7 tingkat kedai dengan pelbagai kategori barang termasuk makanan, gajet, pakaian, tshirt, cenderamata, thai silk dan lain-lain. Harga berpatutan dan boleh tawar menawar. Sediakan duit sahaja.

Dari MBK kami berjalan kaki ke Siam Center dan Siam Paragon. Kompleks ini terletak berhampiran Siam Station. Siam Paragon pusat beli belah mewah. Kereta mewah seperti Rolls Royce, Masserati, Mclaren dan BMW ada dipamer dalam ruang khas bertutup. Kami dapat tengok dari luar sahaja.

Di sini juga kami solat. Ada surau di tingkat B1 yang selesa lengkap dengan tempat wuduk. Siapa yang hendak solat perlu daftar di bahagian luar surau. Mungkin untuk tujuan keselamatan.

Selesai di Paragon, kami menaiki BTS ke stesen Asok untuk ke Terminal21. Sekadar berjalan-jalan dan makan malam di Pier21 Food Court. Hanya satu gerai menjual makanan halal iaitu Bismillah.
Kemudian, kami beransur menaiki BTS ke Stesen Sala Daeng untuk pergi ke Pat Pong Night Market.

Pulut mangga, 35baht
Lepas makan di Pier21, kami naik BTS ke Sala Daeng. Nak melihat-lihat Patpong Night Market.
Jumaat lalu, memang meriah kawasan ni. Saya nampak dari seberang jalan semasa menunggu rakan di Silom Complex.

Patpong Night Market terletak antara lorong. Yang saya nampak masa tiba ke Silom tu pasar malam Silom Road. Tiada penjaja pada Isnin malam di Silom Road.

Kami masuk ke lorong Patpong. Harga tak menarik. Oleh sebab kawasan pelancong, walaupun kami bargain harga masih lagi tinggi. Menyesal pula tak beli tshirt di MBK Center.

Bukan tu sahaja, ada juga yang promote happy hour untuk show girl.

Patpong Night Market
Kami keluar tanpa beli apa-apa dan pulang ke hostel selepas berjalan lebih 10km sepanjang hari.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan