Pages - Menu

Ahad, 20 Disember 2015

Muslim sebagai minoriti di Da Nang

"You from Malaysia?" tegur seorang lelaki seraya memberhentikan motosikalnya di bahu jalan.
"Yes."
"Muslim?" teragak-agak dia menyoal kami.

Kami ingin berlalu pergi dan cepat-cepat pulang ke hotel untuk check-out. Namun, kami mesti menjawab salam lelaki itu. Dia kemudian menghampiri kami dan memperkenalkan dirinya sebagai Abdullah.

"Alhamdulilah dapat kami berjumpa dengan orang Islam di sini. Ada perkampungan Islam di sini?"
"Saya orang pertama memeluk agama Islam. Sejak dua tahun lalu. Saya belajar di Saudi."

Dia pernah bertugas di Ho Chi Minh City dan fasih berbahasa Inggeris. Dalam perbualan ringkas dia berkongsi cita-citanya untuk berdakwah dan mengembangkan ajaran Islam di Da Nang.

Dia telah jatuh cinta.
Cinta kepada Islam.

Dia tahu cabaran besar yang bakal dihadapi kerana pengaruh Buddha dan Kristian yang kuat di bandar ini. Ada tiga patung Buddha di Da Nang dan sebuah gereja Katolik. Tiada masjid.

Sedang kami berbual, adiknya datang. Davi Thanh, pemandu pelancong yang berpengalaman lebih 6 tahun di Ho Chi Minh. Dia dan abangnya merancang untuk membuka restoran halal di Da Nang dan menarik lebih ramai pelancong Muslim.

Mr Abdullah Tuan and Mr Davi Thanh, thank you for sharing your vision for Islam. Insya Allah, Islam will prosper in Da Nang and your company can serve Muslim tourists in the future. All the best. May Allah protect you, brothers and sisters here in Vietnam.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan