Pages - Menu

Selasa, 22 Disember 2015

Hue, Central Vietnam bandar diraja abad ke-19


Hue ialah ibukota Vietnam semasa di bawah pemerintahan diraja sebelum 1945. Selepas kemerdekaan, ibu kota Vietnam dipindahkan ke Hanoi.

Saya mengikuti rombongan kecil ke Hue melalui Hai Van Tunnel sepanjang 6280m. Terowong ini siap dibina pada 2005. Pembinaannya dibiayai bersama kerajaan Vietnam dan Jepun.

Perjalanan dari Da Nang mengambil masa lebih 2 jam. Hujan gerimis amat halus seperti embun atau kabus sahaja. Tempat pertama yang kami kunjungi ialah makam diraja Khai Dinh. Makam ini siap dibina pada 1931, lima tahun selepas kematian Raja ke-12. Inilah makam diraja terakhir Vietnam.
Raja ke-13 keluar dari Vietnam dan bermastautin di Perancis. Kemudian mati di sana pada 1997.

Pembinaan makan ini mengambil masa 11 tahun dan mengorbankan lebih 6,000 buruh. Kebanyakan mereka mati akibat kekurangan zat dan bekerja dengan teruk sepanjang tempoh pembinaan. Jika semua orang memikirkan bahawa raja ini sangat kejam, tetapi tidak bagi anak lelakinya, iaitu raja terakhir kerajaan Vietnam. Sebuah tablet diletakkan di kawasan makam dan tertulis pengakuan anak raja Khai Dinh bahawa bapanya seorang raja yang baik.

Selepas itu kami pergi ke istana diraja yang dibina pada kurun ke-19. Rekabentuk dan senibina istana banyak dipengaruhi senibina Cina. Kawasan ini amat luas dan menempatkan beberapa bangunan penting keluarga diraja termasuk dewan mesyuarat, bilik diraja, bilik maharani dan kawasan anak raja belajar.


Tempat terakhir ialah pagoda. Ia terletak berhampiran Perfume River. Air sungai ini dikatakan wangi baunya dan rasanya manis. Kawasan pagoda meliputi beberapa tempat sembahyang dan bilik untuk belajar. Kanak-kanak dilatih menjadi sami pada sebelah petang.

Saya bertemu Den dan Ken. Pasangan berumur lewat 50-an ini berasal dari Kanada. Mereka bercuti panjang dan singgah ke beberapa negara Asia. Perjalanan mereka bermula awal Nov dan akan berakhir pada awal Januari 2016.

Hampir 70 peratus penduduk Vietnam menganut Buddha. Banyak kuil Buddha dibina.

Saya ralit melihat gunung kehijauan di sebelah kanan dan laut yang kebiruan di sebelah kiri jalan.
Hai Van Pass ialah laluan yang popular kerana pemandangan alam yang memukau. Memang benar.
Hai bermaksud laut. Van pula ialah langit atau tempat tinggi. Kelihatan rel keretapi di dalam bandar Hue. Hue adalah salah satu hentian dalam rangkaian keretapi Vietnam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan