Pages - Menu

Selasa, 18 September 2012

Angklung - National Heritage


Angklung dinobatkan sebagai National Heritage of Indonesia oleh UNESCO sejak tahun 2010. Persembahan musikal angklung menjadi salah satu tarikan pelancong di Bandung. Kami berpeluang melihat persembahan pada petang itu bermula jam 330 petang hingga 530 petang.

Saung Angklung Udjo, sebuah pusat kemahiran dan kebudayaan yang ditubuhkan pada tahun 1966 untuk memelihara keunikan musik angklung. Pada masa ini lebih 500 pelajar dibimbing seawal umur 3 atau 4 tahun untuk bermain angklung.

Dalam tempoh dua jam, semua pengunjung dapat melihat persembahan tradisional berlatar musik angklung, orkestra angklung dan kami diberi peluang untuk belajar musik angklung secara ringkas. Sangat menarik. Angklung yang dihasilkan daripada buluh boleh dijadikan alat musik yang menakjubkan dan ia disusun untuk menghasilkan bunyi yang harmoni dalam lagu. 

Seni musik angklung berteraskan suasana yang ceria dan menggembirakan. Dan ia memang unik. Kalau anda berpeluang ke Bandung, boleh singgah ke Saung Angklung Udjo.

Bersambung.

Bandung Streets

Tiada ulasan:

Catat Ulasan