Pages - Menu

Selasa, 24 Julai 2012

Asam Pedas Ikan Kerisi

Menu pilihan hari ini ialah asam pedas ikan kerisi dan kubis tumis air. Ikan kerisi adalah jenis ikan putih dan dalam golongan ikan merah. Ikan kerisi saiz sederhana dan boleh dimasak singgang atau goreng. Boleh juga masak sambal.

Mak aku kongsikan tips untuk memilih ikan kerisi ialah pilih yang tiada belang kuning. Isinya lebih lembut. Dan jangan simpan ikan terlalu lama. Sebaiknya terus dimasak kerana teksur dan rasa ikan menjadi kurang segar dan tidak enak dimakan sekiranya terlalu lama disimpan.

Bahan-bahan untuk masak asam pedas ini amat mudah iaitu bawang kecil, bawang putih, cili kisar, air asam dan daun limau. Rujuk cookbooks di sebelah kanan blog ini dan anda boleh dapatkan resepi penuh di Dapur Tanpa Sempadan atau Masam Manis.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan