Pages - Menu

Sabtu, 5 Mei 2012

Pesta Buku Antarabangsa KL 2012

Tinggal dua hari untuk Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur yang bermula pada minggu lepas. Sepanjang malam hati berdebar-debar adakah peluang untuk singgah ke PBAKL selepas perjumpaan dengan klien di Ampang.

Syukur. Bila kita berniat sesuatu yang baik dan bermanfaat, maka Allah permudahkan urusan kita. Perjumpaan hanya mengambil masa selama sejam dan saya selamat sampai dengan memandu ke PWTC lebih kurang jam 12. Memilih untuk 'parking' di Sunway Putra Hotel, bersebelahan The Mall. Mudah sangat dapat 'parking', tidak perlu menunggu dan berpusing-pusing mencari 'spot'.

Sempat juga bertemu dengan anak saudara yang datang bersama rakan sejak pagi, kami makan di Kenny Rogers. Selepas makan, barulah saya memulakan jelajah PBAKL 2012.

Rasa teruja. Memang ramai yang mengunjungi PBAKL. Namun, saya telah menetapkan beberapa booth sahaja untuk mencari buku menarik. Walaupun memang banyak buku-buku baru dan lama yang mengujakan hati, tapi saya tidak dapat melawat kesemuanya. Saya mesti sampai di Shah Alam sebelum jam 5 petang untuk perjumpaan lain pula.

Apa yang saya beli di PBAKL?
- Perempuan Nan Bercinta, Faisal Tehrani di ITNM
- Dihamparan Shamrock Kuseru Nama-Mu, Hasrizal Abdul Jamil di Galeri Ilmu
- Wanita-wanita mulia di sekitar Nabi, Abu Salsabil Muhammad Abdul Hadi di Al-hidayah
- Jagalah Allah, Allah menjagamu, Dr 'Aidh bin Abdullah Al-Qarni di Al-hidayah

Saya melunaskan pesan kakak untuk melanggan Anis dan Asuh, tetapi terlepas peluang melanggan Solusi kerana tersilap perkiraan.

Sempat juga ke booth As-Sohwah, Prof Muhaya, PTS dan Telaga Biru.

Seolah berada di pasar buku. Ada pengunjung yang bertanyakan novel 'hot-selling', Cinta high class oleh Fatimah Syarha dan Farhan Hadi yang habis dijual menjelang tengahari dan stok baru hanya akan tiba jam 5 petang. Banyak buku-buku hebat. Booth Kedai Pink Ain Maisarah paling menonjol. Booth Gempak Starz menjadi kemestian remaja dan sanggup menunggu lama untuk mendapatkan komik kegemaran dengan sistem panggilan nombor giliran.

Setelah mengunjungi PBAKL setiap tahun, banyak perubahan berlaku dalam industri buku Malaysia. Semoga buku-buku yang diterbitkan memandaikan bangsa. Saya juga berangan-angan buku saya akan dijual di PBAKL tahun depan. Doakan saya berjaya menghasilkan buku yang bermanfaat. Insya Allah.

Pulang setelah Solat Zohor di Surau Hotel. Agak terkilan surau diletakkan di bahagian tempat letak kereta. Tetapi saya memuji kerana dibuat dengan baik walaupun agak kecil dilengkapi penghawa dingin. Banyak bangunan komersial yang mengenepikan ruang solat dalam erti kata meletakkan ruang solat di tempat yang paling tidak mendatangkan keuntungan iaitu di tempat letak kereta.

Bolehkah jurutera atau arkitek meletakkan keutamaan untuk surau di bangunan komersial sama keutamaan dengan menyediakan bilik air berkonsep mewah? Itulah pentingnya profesional Muslim dalam organisasi supaya keutamaan ini diberi perhatian. Insya Allah. Ataupun, pengeluar lesen (badan kerajaan) meletakkan syarat dalam peringkat penyediaan pelan bangunan supaya syarikat komersial mengambilkira tempat ibadah orang Islam.

Seronok melihat buku-buku di PBAKL. Walaupun hati teringin sangat pergi lagi, tapi esok saya sudah ada perancangan lain.

Sehingga bertemu lagi tahun hadapan. Insya Allah.


Rahsia Suri Rumah Bekerjaya! Klik Disini!

3 ulasan:

  1. salam Adah.. akak sampai 2 kali ke pesta buku kali ni, kebetulan co buka booth di sana. tapi memang sungguh mengujakan..:)

    BalasPadam
  2. Hi Norsa'adah Ahmad,stay tuned with our facebook at https://www.facebook.com/sunwayputrahotelkl, we will update latest PWTC event from time to time. See you in Sunway Putra Hotel next time:)

    BalasPadam
  3. hi, yeah sure. your place is convenient and definitely less hassle :)

    BalasPadam