Pages - Menu

Sabtu, 31 Disember 2011

No Service

Yesterday was the last working day in 2011. Actually, it was not the last for me and my colleagues because this afternoon we went for an appointment with one client to complete the case, but unfortunately, we need to do amendment. I'll write about it later.

What happened yesterday? I was lost. I lost connection with my friends and colleagues. I could not communicate with them in the afternoon. The fact that I was having an appointment outside the office making it even worse. Luckily, I managed to meet my client before the phone lost its connection.

She is very helpful and allow me to use her phone to call my staff. I felt so terrible. And I felt horrible that I needed to make sure my other client did not feel offended. When I finished the discussion with her, I tried few times to contact him through my phone but failed.

At last, before getting into the train I called him through the public phone. It's been years since the last time I use this service. When the most sophisticated mobile phone is not functioning (my phone is not that sophisticated, anyway, its mobile phone. It is supposed to be functioning whenever you are as long as the battery is on), my hope was that I can communicate through the public phone.

To the next station and still hopeful that I will be able to contact my friend to ask whether she is available to meet yesterday. Again, I was frustrated and tried public phone at the mall. And again, I was disappointed to find that all public phones cannot be use due to some technical problems. To add to my dismay, the internet outlet's staff gave me an odd question, no, it's not odd, it's rude. Do you want to know?

Me: Kat sini ada perkhidmatan telefon ke?
Hers: Sapa bagi tau kat sini boleh telefon? sini cuma ada internet saja.
Me: Takde sape bagitau, saja nak tanya ...
Hers: You boleh tanya kat concierge

The concierge later, allowed me to make one short phone call. It ended there.

When this happened, I felt helpless but I reminded myself. I just lost connections with people, friends, clients. What if I lost connection with Allah? When you know that you are unable to communicate with the one you knew, you just need to be calm and always remember that Allah is there. Only Allah will provide you the security. But what have you done to get Allah's protection?

Expect 'NO SERVICE' from human or human's invention. But you can ask or pray to Allah to safeguard you from harm and danger. Insya Allah.


Khamis, 29 Disember 2011

Hari-hari Akhir 2011

Trafik kurang sesak, ramai yang bercuti, ada juga yang tidak lagi sibuk di hari-hari akhir tahun. Ini fenomena biasa. Cuti sekolah, ibu bapa juga ambil peluang untuk membawa anak-anak berjalan-jalan. Bulan ini sahaja, kakak-kakak aku yang tinggal di Johor, datang ke Kuala Lumpur bersama keluarga.

Tapi bagi aku, hari-hari akhir di hujung tahun lebih sibuk dari biasa. Bukan apa, kadang-kadang dalam waktu yang hujung ini,, segala macam isu atau masalah timbul. Aku berharap sangat esok berjalan dengan lancar dan akhir tahun 2011 memberi keputusan yang baik.

Bulan ini juga merupakan bulan terakhir untuk seorang staf aku dan seorang lagi rakan di As-Salihin. Kedua-duanya adalah orang penting dalam tugas aku. Staf aku berhenti kerana akan mengikut suami ke Madinah dan seorang rakan lagi mengikut suami di utara tanahair dan berkhidmat di sana. Terasa kehilangan. Tetapi kedua-dua mereka membawa harapan dan tujuan yang murni untuk keluarga mereka.

Meskipun esok merupakan hari terakhir rakan ini, beliau masih lagi bersemangat dan sentiasa memberi dorongan untuk kami. Semoga persahabatan ini berterusan dan suatu hari nanti kita akan bertemu dalam situasi yang lebih baik.

*Untuk Mrs I dan Mrs F, saya doakan kamu berjaya dalam urusan kamu ye! Terima kasih kerana menjadi sahabat saya.

Ahad, 25 Disember 2011

United Buddy Bears in Kuala Lumpur

Event:         United Buddy Bears Tour
Location:    Pavilion, Kuala Lumpur
Date:          8 December 2011 - 15 February 2012

A friend posted pictures of United Buddy Bears more than a week ago. I was looking forward to visit Pavilion, Kuala Lumpur. It is their first tour in Malaysia. United Buddy Bears was first exhibited in Berlin 2002. The idea is to get to know each other better throughout the world. More than 140 bears with unique design which represent various countries.

The weather today is very good. We reached Pavilion at 11 o'clock. There were many people already and it seems they celebrated holidays in KL, in Pavilion which usually not so crowded as today.



I think the idea is noble to promote unity in the world and the bears are cute too. Some are quite strange and some are warm and welcoming. Malaysia UBB is on its first tour and attracted Malaysians of course :)


The strange one, from Israel. So weird. The message is mixed up!


Mama bear from Columbia. So lovable!


Have you ever heard a country called Maldova? The art is fun and welcoming.


Another one from Canada.


An array of United Buddy Bears.


And people admiring the United Buddy Bears, including me!


They will be here until 15 February 2012. If you are in KL, don't miss to visit this exhibition. Look out for the weather though. Like today, its sunny outside and convenient to walk around the area. There are ample space for everyone. No entrance fee but parking fee in the mall is quite high. And my parking fee today is RM12.00.


p/s: thought of going there one more time to see the cute bears ... haha

Jumaat, 23 Disember 2011

Entri #100 - 2011

Dah entri ke-100 untuk tahun 2011. SW dah celebrate entri ke seratusnya dulu. Tahniah!
Kenapa aku buat blog ini? Ia bukanlah untuk sesiapa, untuk diri sendiri. Senang aku nak rujuk blog-blog rakan dan blog kegemaran. Selain itu menulis tentang apa yang menarik dan wajar direkodkan.

Semoga suatu hari nanti makin bertambah entri dalam blog ini dan semoga memberi manfaat kepada diri dan pembaca. (macam ada yang baca :).

Rabu, 21 Disember 2011

Johor Premium Outlets

Apa yang menarik di JPO? Dah balik ke JB, haruslah singgah ke sana. Ahad lepas aku pergi juga. Kami sampai jam 12. Hujan renyai-renyai. Sekarang ini memang musim hujan. Hari Sabtu hujan sepanjang hari, sekejap reda sekejap lebat.

 
Tempat letak kereta hampir penuh. Hujan gerimis, kami berlari masuk ke bangunan. Johor Premium Outlets ini merupakan francais 'premium outlets' seperti yang dibangunkan di Jepun, Korea, US dan Mexico. Pelbagai jenama antarabangsa boleh didapati disini termasuk Coach dan Burberry. Lebih 80 jenama terkenal memasuki pasaran Malaysia. Apa yang istimewa? Di sini pelanggan mendapat barangan jenama dengan harga yang lebih rendah diantara 25%-65% berbanding harga pasaran atau di butik.

Lokasi strategik dan laluan masuk yang lancar salah satu faktor ramai pengunjung daripada pelbagai lapisan. Selain daripada itu, konsep outlet juga mesra pelanggan dan laluan kaki lima luas. Dalam keadaan hujan pun, pelanggan boleh berjalan dengan selesa. Aku rasa satu fenomena bila orang beratur di luar outlet Coach dan Burberry. Aku sempat masuk ke outlet Coach setelah beratur hampir 30 minit.




Lebih kurang dua jam di sana, kami hanya sempat masuk ke lima kedai; Coach, Universal Traveller, Timberland, Clarks dan Esprit. Aku akhirnya membeli sepasang kasut di Timberland dengan harga 50% lebih rendah. Timberland memberi diskaun tambahan sebanyak 20% lagi untuk 3 barangan. Memang berbaloi aku berkongsi bil dengan dua orang pelanggan lagi. Semua sekali kami jimat hampir RM200. Seronok.


Sempat juga aku bertanya pada jurujual di Timberland. Setiap hari sejak dibuka awal Disember lalu, pelanggan tidak putus-putus. Aku tengok muka dia pun letih, tapi masih lagi melayan pelanggan dengan sabar.

Berapakah yang telah dilaburkan oleh pelanggan seperti aku di JPO? Aku cuma beli satu barang. Orang lain? Satu strategi yang menjadi dan kebanyakan barang terjual macam pisang goreng panas. Cuma satu sahaja, apabila stok rekaan tertentu habis, mereka akan keluarkan stok lain pula.

Pada pandangan aku, sesiapa yang hendak berbelanja disini kena berhemah. Pastikan anda tahu apa yang anda mahu. Paling penting, anda memang perlukan barang berkenaan. Walaupun ada diskaun, harganya tetap lebih tinggi kerana kita bukan sahaja membeli barang tetapi membeli jenama mereka. Aku sarankan buat pilihan bijak supaya anda tidak terlalu teruja sehingga membeli barang yang tidak diperlukan. Walaupun harganya mahal dan berkualiti, akhirnya akan memenuhi rak atau bilik simpanan sahaja.

Pastikan datang lebih awal sekiranya hendak melihat semua outlet yang ada di sana. Jika tidak, jadi macam kami. Kalau lewat mungkin sesak hendak masuk ke kawasan tempat letak kereta. Lagi-lagi musim cuti sekolah. Bukan orang Johor sahaja yang datang, orang dari seberang dan merata tempat pun teruja hendak berbelanja di JPO.

Selamat berbelanja dengan Bijak!

Selasa, 20 Disember 2011

Khatam Al-Quran

SPM dah tamat. Sabtu lalu, kakak buat kenduri untuk Khatam Al-Quran anaknya yang bongsu, Alia, 12 tahun. Sudah tamat UPSR dan sedang menghabiskan hari-hari terakhir sebelum menyambung pelajaran di peringkat menengah. Dah besar anak-anak saudara aku ye.

Majlis Khatam Al-Quran dibuat selepas Maghrib dengan bacaan Surah-surah terakhir dalam Juzuk 30. Aku teringat masa zaman kanak-kanak dulu. Aku tamat mengaji Al-Quran semasa umur 10 tahun kiranya. Ayahanda yang mengajar. Tetapi Majlis Khatam dibuat beberapa tahun selepas itu semasa perkahwinan kakakku.

Sebenarnya, ia adalah suatu pencapaian yang perlu diraikan sebagai tanda aras pentingnya belajar membaca Al-Quran dengan baik. Semoga menjadi peringatan dan selanjutnya menjadi amalan sepanjang hidup.

Berapa kali boleh khatam Al-Quran dalam masa setahun? Sekiranya Al-Quran dibaca setiap hari satu mukasurat, ia boleh ditamatkan hampir dua tahun. Satu mukasurat setiap kali selepas solat, ambil masa 120 hari atau 4 bulan sahaja.

Al-Quran sebagai mukjizat sangat mengagumkan. Jadi semestinya bagi yang telah lancar hendaklah tidak meninggalkan Al-Quran dalam tempoh lama kerana setiap bacaan seolah Allah berkata-kata dengan hamba-Nya.

I-City, Shah Alam

Last week, my sister and her family came to KL to spend the weekend. Since its school holiday, my nieces and nephews kept asking the mom to take them to I-City. My eldest sister and her family was here on Wednesday, but I could not join them because I was working the next there and they just arrived here around 1030am.

This time, its Friday and I told them to be early and expecting a big crowd in I-City. So, this was my second time visiting I-City eventhough its just 10 minutes from where I stay. I-City is a special place developed with citylight concept. You can see digital lights forming in many structures from flowers, trees, animals and many more. It draws crowd from all over. That's why, my nieces and nephews are so excited about it. In fact you can see the light from Federal Highway.

We need to pay RM10 per entry. There are many attractions compared to my first visit when they initially opened. The most sought after is the Snowalk. It is a build-in facility to emulate winter season and many ice structures are formed inside. We queued for about half hour for tickets. Ticket fares are RM25 for adult and RM20 for child. Family package set at RM85 for 2 adult and 2 children.

The boys, lining up for the jacket
Already inside
So many visitors, easily 200-300 in the hall and lining up to go inside. We had to rent boot for RM10 per pair and paid deposit of RM50 cause it'll be wet inside. Jacket is included in the fare.

ala Phua Chu Kang
The kids are overwhelmed. But for me, it just so-so. Even though the attraction is one of its own in Malaysia, but services is nothing to be proud of. The jackets were not clean and smelly, the rental fare for that kind of boot is exorbitant. In my opinion, they should limit no of visitors at any one time and maintain the cleanliness of the attire. If you ever want to visit this place and you happen to have your own winter jacket, please bring your own. While I was there, I did not see any foreign tourist. I guess almost 90% of the visitors are Malaysian.

Nevertheless, all my nieces and nephews were spot on and taking a lot of pictures in there. After all, this is their time to play.




We went outside and had a ride on Pirates Ship for RM5/person. Its 12.30 and we had a short walk and got back home around 1.30 am.

p/s: my friend write a review on I-City, she went day a week earlier. read here.

Rabu, 14 Disember 2011

Keji vs Puji

Rasa sakit hati bila dapat tahu ada orang mengeji dan menghina di belakang kita. Cepat-cepat istighfar. Terbaca pula RT@aagym Bila ada yang menghina, jangan dihiraukan kerana dia telah mempamerkan kehinaan dirinya sendiri. Sebenarnya apalah siapalah kita untuk merasa sakit hati?

Tapi sebab hati manusia itu sungguh lemah, mudah saja resah walaupun hinaan itu datang daripada orang yang tiada kepentingan. Bila ingat-ingat balik, mungkin dulu masa zaman naif (read nakal), aku pun pernah buat macam tu.

Jadi aku buat keputusan memaafkan kenaifan budak itu. Semoga suatu hari nanti apa yang pernah aku beritahu dia akan memberi manfaat dan mengingatkan dia jalan yang benar.

Keji mendatangkan rasa sakit hati, marah dan dendam sekiranya tidak dapat dikawal. Puji pula mendatangkan rasa bahagia dan tenang, suka dan gembira bila dipuji kena pada tempatnya. Tapi pujian yang melambung akan merosakkan dan mendatangkan riak. Itu lebih bahaya.

Bila dikeji, renunglah semula diri mungkin ada kesilapan dan kelemahan sendiri. Bila dipuji, pulangkan semua kepada Allah, supaya diri sentiasa bersyukur kepada Maha Pencipta.

"Ya Allah, jauhkan aku dari sifat mazmumah, berilah ketenangan dalam menghadapi kerenah manusia yang pelbagai. Ameen"

Isnin, 12 Disember 2011

Al-Amin oleh A.Samad Said



Pada mulanya berbolak-balik hendak pergi ke MPH Carnival di Midvalley atau ke SOGO. Tujuan utama hendak melihat-lihat pakaian musim sejuk sebagai persediaan untuk percutian tahun hadapan kerana pelbagai tawaran diskaun diberikan oleh pusat membeli-belah di bulan Disember ini.

Akhirnya akur dengan gerak hati yang ingin mengunjungi MPH Carnival 2011 yang berakhir hari ini. (Pesta buku ini bermula 8 Disember 2011 dan berakhir 12 Disember 2011). Hari ini adalah cuti umum di Selangor, dan aku mengambil kesempatan keluar seawal 930pagi. Pun begitu apabila sampai jam 10pagi di Midvalley, tempat letak kereta hampir penuh. Ramai yang sedang bersarapan di Midvalley.

Aku terus menuju ke tingkat 3 ruang pameran MPH Carnival. Pelbagai penerbit kebanyakannya penerbit tempatan mengambil peluang membuat jualan akhir tahun dengan potongan serendah 25% mengikut jenis buku. Mungkin kerana hari terakhir, tidak banyak buku yang tinggal.

Lebih kurang jam 11 pg pihak penganjur membuat pengumuman Sasterawan Negara A.Samad Said akan hadir untuk melancarkan buku baru tulisan Tuan Hj Subki Abd Latif, Anak Apak yang diterbitkan Kemilau Publications. Pada masa itu aku sedang membayar belian dua buah buku A.Samad Said iaitu Di Simpang Jalan dan Cinta Fansuri. Hari melonjak hendak membeli buku puisi Al-Amin, Riwayat terindah kekasih Allah tulisan beliau juga.

"Kita tidak mampu merasai semua peristiwa dalam hidup. Dengan membaca tulisan pengalaman orang lain supaya kita dapat belajar daripada kebijaksanaannya dalam pengalaman hidupnya." Antara kata-kata beliau yang mengesankan semasa memberi ucapan. Dato' A.Samad Said juga sempat membacakan sebuah sajak beliau Kita ini Tetamu Senja kepada khalayak.

Walaupun ucapan beliau ringkas tetapi sungguh bermakna untuk direnung dan difahami maksudnya. Oh ya, ahli politik Mat Sabu dan Prof Abdullah Hassan juga ada di situ. Tiada pula ahli politik UMNO atau BN ye ... mungkin mereka sibuk menguruskan pentadbiran negara.

Aku sempat pergi semula ke 'booth' PTS untuk mendapatkan buku Al-Amin dan akhirnya buku itu ditandatangani oleh Pak Samad sementelah tamat sesi pelancaran buku. Semoga bermanfaat dan aku dapat membaca karya beliau sebuah puisi terpanjang yang pernah beliau hasilkan.

Buku yang akan memenuhkan rak saya:
1) Al-Amin, Riwayat Terindah Kekasih Allah oleh A.Samad Said
2) Di Simpang Jalan oleh A.Samad Said
3) Cinta Fansuri oleh A.Samad Said
4) Formula Menjadi Usahawan Berjaya oleh Wan Mohd Nazif dan Fazilah Ibrahim (Percuma)
5) Buat Duit Dari Rumah oleh Mohd Rozani Pawan Chek
6) Pocket Korean Dictionary oleh Periplus (MPH Bookstore)

Isnin, 5 Disember 2011

Belum Rainforest Getaway

It was my dear friend idea, Dr Teamint to have another getaway in December. Yeah ... after Mabul and Kota Kinabalu retreat in October, I felt excited for another trip in December. She purchased the package for Belum Rainforest Getaway from Groupon. At that time the package price was RM599 for 2 person.

The details of this getaway:

Location: Belum Rainforest Resort, Grik, Perak
Period: 3D2N
Total Cost: RM599 (Package) plus RM350 (transportation, lunch & dinner, etc)
Activities: Night trekking, Island cruise and Bamboo rafting
Get there: By car, from KL to Belum Rainforest
Route: Shah Alam - Ipoh via Lebuhraya Guthrie, then into Lebuhraya Plus, exit at Kuala Kangsar, follow sign to Grik.
Pitstop: Lunch @ Persiaran Sayong Kuala Kangsar (KL - Belum Resort), Lunch @ Tesco Station 18, Ipoh (Belum Resort - KL)

RM2.50 per set of apam, Persiaran Sayong Kuala Kangsar
Small town, Persiaran Sayong
It took 3 hours to reach Kuala Kangsar. We take Lebuhraya Guthrie from Shah Alam and into PLUS. Then, take the exit at Kuala Kangsar. Its lunch time, so we had a simple lunch with Ikan Bakar Talapia. We continued the journey to Grik which took us another 2 hours or so.


Superior Room
The room is quite spacious, but no TV. I think they intentionally did not install one, as for you to experience serene stay at the resort. So that you can hear the 'cengkerik' at night. 

Belum Rainforest Resort is developed by EMKAY. It started operation in 2008 and now still developing. In fact, there are construction currently going on at site for additional facility. I think its a good move to have a comprehensive development to promote Eco Tourism. It has gain popularity. A group of European tourist, an elderly group was there for the weekend.

Ready for island cruise @ 930am




There are more pictures. But being there was a great relief. You just have to enjoy the great scenery and breathtaking view. Its a must visit for nature lovers. I am already set to go there again and I'll plan to take the Royal Belum Discovery package and hope to view the Rafflesia blooming, if I am lucky.