Pages - Menu

Isnin, 28 November 2011

Tujuan Hidup (2 Muharram)

"jalan sama atau tidak dengan jalan-jalan?"
"makan sama atau tidak dengan makan-makan?"
"hidup sama atau tidak dengan hidup-hidupan?"

Alhamdulilah dapat bercuti di kampung sempena Maal Hijrah. Petang tadi kembali semula ke Shah Alam. Hujan lebat daripada Johor Bahru. Reda sebentar di pertengahan jalan, tapi hujan berterusan dan cuaca sejuk terasa hingga sampai ke rumah. Hujan adalah rezeki Allah, bumi tidak kering lagi.

Trafik perlahan bermula dari Senawang. Dan seperti biasa aku menunggu segmen Mukmin Profesional di Radio IKIM bersama Ustaz Pahrol setiap hari Isnin, 515 petang. Hari ini beliau membincangkan tajuk Tujuan Hidup. Beliau mengajak pendengar berfikir sejenak dengan penyataan di atas.

"jalan tidak sama dengan jalan-jalan kerana jalan ada tujuan ada destinasi"
"makan tidak sama dengan makan-makan kerana makan tujuannya untuk menghilangkan lapar"
dan "kita ini hidup bukan hidup-hidupan seperti lalang, maka hidup kita perlu ada tujuan kerana kita bukan hidup-hidupan"

Beberapa perkara yang dikongsikan beliau:
1) Cara hidup lebih penting dari cara mati.
2) Istiqamah itu berterusan dan meningkat bukan mendatar sahaja tiada peningkatan. Kalau tiada peningkatan maka akan ketinggalan jua.
3) Buatlah perubahan kepada kebaikan langkah demi langkah, jangan gopoh kerana syaitan itu sentiasa mencari peluang untuk menyesatkan manusia.
4) Misi Rasulullah s.a.w diutuskan; membebaskan manusia daripada perhambaan manusia dan kembali menghambakan diri kepada Allah, membebaskan manusia daripada kesempitan di dunia untuk mencapai kelapangan di akhirat dan membebaskan manusia daripada sistem manusia untuk kembali kepada Syariat penciptanya.
5) Hijrah itu kadangkala memerlukan Hijrah fizikal (Hijrah makani) terlebih dahulu supaya menyokong Hijrah dalaman itu

Semoga kita terus berhijrah ke arah kebaikan dan redha Allah. Amin.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan