Pages - Menu

Ahad, 7 Ogos 2011

6 Ramadhan 1432H - Musibah

Pagi aku pergi ke Empire & Subang Jaya. Dah set awal-awal untuk ke Popular or MPH sebab nak cari stationery. Di Popular terbeli buku lagi, combo set by John Gray and Dale Carnegie. Lagipun ada diskaun. Layan. Sebab stationery yang dicari takde aku singgah pula ke MPH, Subang Parade.

Jiwa kacau. Baju kurung untuk raya berlambak. Tapi harganya pun boleh tahan. Purata RM200 ke atas. Tapi aku tahankan hati. Akhirnya berjaya untuk tidak membeli. Lagipun memang ada baju yang dah siap tapi belum pernah pakai. Sesuailah untuk jadi baju raya.

Sampai di rumah lebih kurang 2 petang. Dapat berita, rakan sekerja kena musibah. Kemalangan motor, luka juga. Pada mulanya beliau dihantar ke Hospital Klang oleh seorang yang baik hati di tempat kejadian. Alhamdulilah, besar pahala dia membantu orang yang susah di bulan Ramadhan ini.

Kemudian, kakak beliau menghantar ke KPJ Specialist. Aku melawat dia selepas 'Asar. Insaf melihat keadaan beliau. Walaupun nampak sedikit, tapi mungkin ia sesuatu yang besar untuk dia. Semoga Allah beri kesabaran kepada beliau.

Inilah hakikat. Kita tidak tahu bila sesuatu musibah itu akan terjadi. Pada diri sendiri atau pada orang yang terdekat. Memikirkan hakikat ini, aku tidak mahu sambil lewa lagi. Apa yang perlu disegerakan harus disegerakan. Kerana masa tidak menunggu kita.

IMHO: Sikap bertangguh akan merugikan. Bayangkan bila kita sakit, tentu ada perkara yang tidak boleh kita lakukan buat sementara. Lakukan apa yang perlu dengan segera.

2 ulasan:

  1. takziah uth kawan kau..

    btw,jom join bloglist alie~
    http://purnamalie.blogspot.com/2011/08/bloglist-alie.html

    BalasPadam