Pages - Menu

Rabu, 3 Ogos 2011

2 Ramadhan 1432H - Marah vs Diam

Hari kedua.

Teringat salah satu segmen Ustaz Pahrol dalam siri Mukmin Profesional. Menguruskan amarah juga perlu cara yang profesional. Bagaimana? Apabila kita marah, seeloknya diam sebentar. Dengan cara ini, minda akan bertindak berbanding mulut atau anggota lain yang bertindak. Tempoh sejenak ini serupa dengan elemen 'toma'ninah' dalam solat. Apakah kita marah kerana sebab yang munasabah ataupun tekanan emosi semata?

Kisah Saidina Ali dengan seorang Yahudi menggambarkan sikap beliau yang profesional dalam menguruskan marah. Klik sini. Selain itu, apabila kita marah yang bersebab, sebaiknya ia hendaklah bersandarkan fakta dan cuba cadangkan sesuatu untuk memperbaiki keadaan. Mencari kesalahan sahaja tidak akan menyelesaikan masalah. Yang lebih penting, bagaimana hendak menyelesaikan dengan muafakat.

Marah sifat mazmumah. Tingkatkan rasa sabar dan semoga sifat sabar yang dididik dalam bulan Ramadhan membawa kepada perubahan yang baik bagi bulan-bulan seterusnya.

IMHO: Melawan amarah bukan mudah. Tapi ingat tanpa syaitan yang menghasut hati kita, musuh kita hanyalah nafsu iaitu diri kita sendiri.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan